zde budu vkládat odkazy a články, týkající se zdraví (nejen) plemene shih-tzu
17.01.2021 - článek na téma ,,Anestezie brachycefalických plemen psů"
24.07.2020 - výživářský průmysl je obrovský byznys, ale to by mi nevadilo, kdyby prioritou byla výroba zdravých a neškodných krmiv. Ne vždy tomu tak vždy je...
Takto vypadá věta na konci složení u krmiva, které s radostí koupím: ,,Antioxidanty (výtažky z rozmarýnu a výtažky bohaté na tokoferoly)." Každý výrobce používající přírodní konzervanty se jimi rád ,,pochlubí" a uvede je na etiketě krmiva, narozdíl od výrobců, kteří uvedou stručné: ,,Obsahuje konzervanty / antioxidany" (někdy s dodatkem ,,schválené EU").. a to ,,díky" směrnici EU, která výrobcům neukládá povinnost transparentně uvádět použité konzervanty, jakými jsou např. butylhydroxyanisol (BHA) = umělý antioxidant vyrobený z vedlejších produktů ropy. Může vyvolat alergické reakce. V rámci EU je povolen pro vybrané druhy potravin v omezeném množství. Třeba v Japonsku je tato látka pro použití v potravinách zakázána. Dále butylhydroxytoluen (BHT) = zmiňován jako látka způsobující alergické reakce, včetně dermatitidy, podráždění žaludku a sliznic, rovněž vyráběn z vedlejších produktů ropy. A právě tyto komponenty bývají pečlivě schovány za výše zmíněnou větou ,,Obsahuje konzervanty / antioxidany". A taková krmiva svým psům opravdu netoužím kupovat! Kontaktovala jsem s dotazem už několik výrobců, jaké konzervanty používají a světe div se - NIKDO !!! neodpověděl ...
30.06.2020 - hezky napsaná rešerše o nových poznatcích v diagnostice alergenů
21.06.2020 - zajímavý článek a kazuistiky pacientů týkající se portosystémového shuntu u psů
11.02.2020 - velmi zajímavý článek na téma ,,Diferenciální diagnostika pruritu u psa" (má souvislost s mým příspěvkem níže ze dne 04.02.2020)
06.02.2020 - velmi hezky napsaný článek na téma CUSHINGŮV SYNDROM neboli HYPERADRENOCORTICISMUS od autora MVDr. Tomáše Fialy k přečtení ZDE
04.02.2020 - velmi často se na mě majitelé nejen šicunek obrací (krom jiných dotazů) i s dotazy týkajících se potravních alergií a proto jsem se rozhodla, že se pokusím toto téma srozumitelně a stručně vysvětlit. Pokud vyloučíme všechny ostatní možné alergie a reakce, např. na bleší kousnutí, léčivo, antiparazitikum, nevhodnou kosmetiku, kožní onemocnění (svrab, demodex...) atd., tak teprve poté bych řešila téma výživa: Každopádně se zpočátku přikláním spíše k termínu ,,neadekvátní reakce na krmivo", která může mít podstatu jak IMUNOLOGICKOU, tedy zde lze hovořit o alergii, k jejímuž ,,nastartování" stačí i stopové množství alergenu a rovněž projevy mají rychlejší a obvykle dramatičtější nástup nebo NEIMUNOLOGICKOU, kam zahrnujeme termín ,,potravní intolerance", která není způsobena imunitní reakcí, ale nějakou metabolickou poruchou. Nejčastěji se setkávám s názorem, že ,,pes má alergii na kuře", aniž by však toto tvrzení měla většina majitelů jakkoli diagnosticky potvrzeno. Vždy záleží na tom, v jaké podobě jsou dané komponenty v receptuře krmiva ,,poskládány", jaký je jejich zdroj i finální úprava během výrobního procesu. Často jsem majiteli doporučila jiné krmivo rovněž s obsahem kuřecího proteinu a najednou ,,bylo po alergii". Jsou dvě možnosti, jak s jistotou rozpoznat alergii: 1) stanovení psích protilátek IgE a IgG proti alergenům v potravě (https://www.genomia.cz/cz/test/dog-food/) - to bych preferovala já - 2) kontaktovat laboratoř LabVet (https://www.labvet.cz/kontakt.php) nebo 3) pomalejší metodou, tzv. ,,eliminační dietou", která by měla trvat alespoň 10 týdnů. Tato dieta má obsahovat pouze jeden zdroj proteinu a jeden zdroj sacharidů. Vhodné jsou komerčně vyráběné typy eliminačních diet, které bývají založeny na vysoce hydrolyzovaných proteinech (vhodnější termín jsou peptidy), což jsou řetězce aminokyselin mnohem menší než samotné proteiny, obvykle pod 18tisíc daltonů, které imunitní systém ,,nerozpozná". Proteiny schopné vyvolat alergii mívají tuto hodnotu mnohem vyšší. Dodávám - nepanikařit, uvidíte-li ve složení krmiva ,,hydrolyzát sóji"!! - to není zdaleka totéž jako použití nestravitelných celých sojových bobů v levných ,,supermarketových" krmivech, ale naopak se jedná o velmi kvalitní a drahou surovinu. Jako zdroj sacharidů bývá použit obvykle purifikovaný kukuřičný škrob. Po dobu zkrmování eliminační diety nepodávejte žádné pamlsky! Postupně přidáváme různé druhy proteinů (masa i přílohy) a hledáme, co je ,,TO", co vyvolává problém... (tuto dietu vždy pod kontrolou odborníka!).
Já osobně se snažím budoucí výskyt alergií a intolerancí u svých odchovů eliminovat tím, že jejich imunitní systém již v počáteční etapě přikrmování kolem 4. týdne ,,seznamuji" se všemi proteiny, tedy kuřecím i pšeničným (proto na mých fotografiích vídáte Royal Canin Puppy), dále rybím (losos, tuňák) a pak teprve převádím obvykle na krmivo založené na jehněčím mase. Myslím si, že je to vhodnější, než rovnou štěňátkům nasadit hypoalergenní štěněcí krmiva. Ale to je pouze můj názor, každopádně osvědčený, neboť nemám doma žádného alergika.
28.12.2019 - Možnosti diagnostiky portosystémového zkratu u psů
16. 12.2019 - co je to ,,rakovina" (vhodnější název ,,neoplazie") a jaké jsou principy jejího vzniku?
PATOFYZIOLOGIE VZNIKU NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
15. 12.2019 - článek LUXACE ČÉŠKY (pately)